Ekskursioon Noblessneris: allveelaevatehasest moodsaks sadamalinnakuks (eesti keeles)

Noblessneri piirkond • Tööstuse 48, 10416 Tallinn, Harju maakond, Eesti

Pääsmete müük sellele ekskursioonile on lõppenud

Vaata teisi toimumisaegu

Eesti Arhitektuurikeskus toob teieni taas uue ja põneva ekskursiooniprogrammi, rääkides Noblessneri allveelaevatehase huvitavaid lugusid, tutvustades sadamalinnaku tulevikuplaane ning viies inimesed veel viimastesse avalikkusele seni ligipääsmatutesse nurgatagustesse endisel tehaseterritooriumil, mida on aastakümneid ümbritsenud saladuseloor.

Eelmise sajandi alguses, Esimese maailmasõja künnisel, otsustas Vene tsaaririik käivitada sõjalaevastiku programmi, mille käigus plaaniti valmis ehitada 18 allveelaeva, neist 12 ehituseks sai tellimuse värskelt asutatud Noblessneri laevatehas Tallinnas. Noblessneri laevatehas oli värskelt asutatud kahe Peterburi ärimehe, Ludvig Emmanuel Nobeli (kes oli mh. Alfred Nobeli vennapoeg) ja Arthur Lessneri, poolt.

Nii sai alguse Noblessneris Bars-tüüpi allveelaevade tootmine, millest paljud kandsid uhkete kaslaste nimesid: „Jaguar“, „Tigr“, „Gepard“, „Pantera“ jt.

Esimese maailmasõja ajal muudeti venelaste poolt tehas ’Peetri Laevaehitustehaseks’ (vene tsaari järgi), kuna Noblessner kõlas liialt saksapäraselt. Aastatel 1933-1936 tegutses Peetri tehase ruumides ka Õhu- ja Gaasikaitse Liidu lennukitöökoda, kus jõuti valmis ehitada vaid paar lennukiprototüüpi ja lennukit.

Nõukogude perioodil töötas territooriumil NSV Liidu Sõjamerelaevastiku Tallinna Meretehas, kus viiekümne aasta vältel remonditi Nõukogude mereväe laevastiku aluseid ja tehnikat. 1955-ndast aastas alustati tehases taas ka laevaehitust (sh. ehitati nt. miini- ja torpeedolaevu). Pärast Eesti taasiseseisvumist sai tehasest Tallinna Meretehas ning 2001. aastast kuulub tehas BLRT Grupile, kes koos Merko Ehitusega arendab territooriumile moodsat Noblessneri elu- ja ärikvartalit.

Tänaseks on saanud piirkonnast elust pulbitsev ja värvikas linnaruum, kus vanad ajaloolised tehasehooned on läbinud uuenduskuuri ning kõrvuti uute moodsate hoonetega on piirkond tunnistatud üheks Baltimaade parimaks arenduseks.

Ekskursioon Noblessneris kestab kokku 90 minutit ning tuurid toimuvad eesti, vene, inglise ja soome keeles.


Eesti Arhitektuurikeskuse poolt korraldatud ekskursioone viivad läbi professionaalsed giidid, keda ühendab huvi arhitektuuri ja selle ajaloo vastu.

Arhitektuurikeskus korraldab ka huvilistele kuues erinevas keeles üle Eesti erinevates paikades tellimustuure. Huvi korral palume saata päring aadressile [email protected]


Toimuvate eestikeelsete tuuride ajagraafiku leiate siit

Toimuvate venekeelsete tuuride ajagraafiku leiate siit

Toimuvate inglisekeelsete tuuride ajagraafiku leiate siit

Tutvu ka teiste Eesti Arhitektuurikeskuse ekskursioonide ja võimalustega

Saa uudiseid ja jälgi meie tegemisi Facebookis

Noblessneri piirkond • Tööstuse 48, 10416 Tallinn, Harju maakond, Eesti

Google Map of Tööstuse 48, 10416 Tallinn, Harju maakond, Eesti

MTÜ Eesti Arhitektuurikeskus

+372 56 978 680

info@archtours.ee